Return to site

Zorg dat je een tuintje hebt...

Mijmsels door Jos

Een filosoof zei;

Als je voor één dag gelukkig wil zijn, zorg dan dat je iets lekkers te eten hebt.

Als je voor één maand gelukkig wil zijn, zorg dan dat je verliefd bent.

Als je voor de rest van je leven gelukkig wil zijn, zorg dan dat je een tuintje hebt...

Hoe waar en waardevol is dat? Wroeten in de aarde van je eigen tuin, waarvan je weet dat de grond, de bemesting, de planten, het regenwater en ook het gereedschap eerlijk zijn.

De snoeischaar, van hetzelfde merk als waar mijn vader zijn werkzame leven als fruitboomkweker mee werkte, is intussen 40 jaar oud en mijn vader gestorven.

Die schaar, de handvatten nog maar deels intakt, en snijden dat hij doet! In de geest van mijn vader snoei ik met 'zijn' schaar 'zijn' kersenboom. Tranen van blijdschap om herinnering.

En dan, in diezelfde tuin, dat naambordje van mijn moeders vader, Piet stierf voordat ik in de gaten had dat hij leefde. Ik was 19, hij 91. Beiden te jong om te sterven, stroomt zijn bloed door mijn aderen.

Dankjewel turfsteker en spoorwegwerker van Deurne tot Lisse, van Venray tot Blerick, van Baarlo en weer terug in Deurne. Dankjewel opa, vader, broers, oma, moeder en zus.

Mede dankzij jullie zijn alle seizoenen om te zoenen. Alle rozen om te ruiken.

Van mijn vader geleerd; het hele jaar door is er altijd wel één plantje in mijn tuin dat bloeit.

Van kerstster, naar sneeuwklokje, narcis, hyacint, tulp, lelietje van Dalen, van kersenbloesem naar blauwe regen, rododendrons, salie, munt, buxus, viooltjes, Indische kers, Lelies, Passiebloem, knol begonia's, wilde kamperfoelie, tulpenbloem, tien verschillende ruikende struikrozen, drie klimmende rozen, stokrozen, clematis, hortensia's, madeliefjes, vergeet me nietjes, bieslook, oregano, tijm, rozemarijn tot hop. Allemaal hebben ze een plekje, in mijn tuin en in ons hart.

Zodat ik weer verliefd kan worden, op het leven en op alles wat de moeite waard is.